Materialen en onderhoud

Kairos banken zijn opgebouwd uit de meest hoogwaardige en duurzame materialen voorhanden. Dat levert een bank waar je heel lang van kan genieten, mits er met zorg gebruik van wordt gemaakt en je er af en toe wat aandacht aan geeft. Op deze pagina gaan we verder in op de karakteristieken van de gebruikte materialen en het benodigde onderhoud per onderdeel.

Jouw bank is uniek, met een eigen stof en leeftijd. Als je vragen hebt over jouw specifieke stof of model, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Door het serienummer op de sticker onder je frame weten wij precies hoe we jou het beste kunnen helpen.

Frame

Materialen

Het frame is de basis van je bank. Kairos frames zijn gemaakt van staal met een hoogwaardige poedercoating. Alle onderdelen zijn te (de-) monteren met een inbussleutel (hex 4). De rugframes, koppelplaten (voor het koppelen van meerdere modules), poten en zelfs het Kairos-label. Zo is ieder onderdeel voor iedereen eenvoudig te onderhouden of indien noodzakelijk te repareren of vervangen.

De frames zijn voorzien van een bodem met nosag veren, dit geharde staal geeft jarenlang een goede veerkracht. Een veer (terug) plaatsen is eenvoudig zelf te doen door de veer op spanning te brengen en om de bevestigingshaak te trekken. We adviseren bij dit klusje even werkhandschoenen aan te trekken.

Om krassen op vloeren te voorkomen zijn frames standaard voorzien van kunststof glijvoeten. Controleer of deze geschikt zijn voor jouw vloer. Desgewenst kunnen deze worden voorzien van, of vervangen door meubelvilt. Controleer en vervang deze regelmatig.

Onderhoud

Onze frames zijn onderhoudsarm. Afnemen met een droge doek is vaak voldoende. Vette vingers en vlekken kunnen met vochtige doek met wat afwasmiddel behandeld worden, vervolgens met een vochtige doek met schoon water afnemen en droogwrijven. Gebruik nooit agressieve schoonmaak- of schuurmiddelen.

Vulling zitkussen

Materialen

Zitkussens zijn gevuld met koudschuim. Dit is een materiaal dat veel langer meegaat dan een klassiek polyetherschuim en waarbij gedurende zijn levensduur ook veel minder snel kuilvorming optreedt. De zitkussens van Kairos bestaan uit twee lagen koudschuim; een dikke onderlaag met een hoge hardheid en een toplaag met een veel lagere hardheid, waarmee een zeer comfortabel zitcomfort ontstaat.

Een eigenschap van koudschuim is dat dit tot zes maanden nodig heeft om te stabiliseren. In deze periode gaat de zitting dus zachter en comfortabeler aanvoelen. We raden aan om alle zitplekken gelijkmatig te gebruiken zodat geen verschil ontstaat in veerkracht en eventuele plooivorming van de bekleding.

Helaas wordt koudschuim geproduceerd uit aardolie en is het matig recyclebaar aan het einde van zijn levensduur. Dit zouden we graag anders zien, maar we kiezen hier toch voor om te kunnen garanderen dat de bank zeer lang een zeer hoog zitcomfort blijft behouden. In de praktijk bedraagt de levensduur vaak 20 tot 30 jaar. Ook een vorm van duurzaamheid!

Kairos kiest voor koudschuim van Pantera, de allerhoogste kwaliteit verkrijgbaar. Het wordt in Nederland geproduceerd en is als enige schuim brandvertragend zonder toevoeging van chemicaliën. Het voldoet aan de Californische milieuregulering 117 en draagt het Oekotex 100 certificaat.

Onderhoud

Geen onderhoud noodzakelijk.

Vulling rugkussen

Materialen

Rugkussens, zowel vaste als losse kussens, zijn gevuld met 100% Nederlandse schapenwol. Jaarlijks produceren Nederlandse schapen samen 1,5 miljoen kilo wol. Omdat de wol van Nederlandse schapen niet zacht genoeg is om kleding van te maken en de vraag uit andere landen is stilgevallen wordt het nu beschouwd als afvalproduct.

Voor de vulling van kussens is het echter een fantastisch alternatief voor alle synthetische materialen die nu gewoonlijk worden gebruikt. Het is mooi veerkrachtig, vochtregulerend, duurzamer, recyclebaar en volledig natuurlijk. Het is trouwens eenvoudiger toepassingen voor witte wol te vinden dan voor bonte wol, die daarmee nog makkelijker wordt afgedankt. Omdat het voor de toepassing als kussenvulling niets uitmaakt welke kleur de wol heeft, kiezen wij voor bont.

Onderhoud

De rugkussens kunnen d.m.v. twee bouten aan de onderzijde van het frame worden losgedraaid. Hierna til je het rugkussen inclusief het interne rugframe uit het frame, haal je het klittenband los en schuif je het rugframe en het binnenkussen uit de buitenhoes.

Na het openen van de rits in het binnenkussen kan de wol worden uitgenomen. Door de wol uit elkaar te trekken wint het weer aan volume en veerkracht, eventueel kan de bestaande vulling worden aangevuld met nieuwe wol. De wol moet vervolgens in drie gelijke delen worden verdeeld over de drie compartimenten in het binnenkussen. Vervolgens kan het binnenkussen en rugframe weer terug in de buitenhoes worden geplaatst en ogen én voelen de kussens weer als nieuw!

De kussens dienen regelmatig te worden opgeklopt. Liefst wekelijks, maar één keer per maand weten ze ook al te waarderen. Zo behouden ze hun vorm, volume en veerkracht.

Eens in de één tot drie jaar zijn de kussens toe aan groot onderhoud. De termijn hiervoor is sterk afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik en of je een nonchalante uitstraling accepteert of liever altijd een strakke bank in je kamer hebt staan.

Stoffering

Materialen

De bekleding van een meubel bepaalt grotendeels de uitstraling, daarom werken we uitsluitend met zeer hoogwaardige meubelstoffen. De slijtvastheid van stoffen kan worden aangeduid met een Martindale test. Hierbij wordt een wollen stof onder druk over de meubelstof bewogen, het testresultaat betreft het aantal benodigde bewegingen voordat slijtage ontstaat aan de geteste stof. Over het algemeen wordt gesteld dat stoffen voor intensief woongebruik minimaal een Martindale-waarde van 20.000 dienen te hebben. Stoffen die wij aanbieden hebben een waardes variërend van 50.000 tot 100.000 Martindale.

Gedurende het gebruik is enige plooivorming onvermijdelijk. Over het algemeen kan gesteld worden dat stoffen waarin een groot percentage wol verwerkt is hier minder last van hebben en kleinere kussens ook minder gevoelig zijn voor plooivorming dan grote kussens.

Onder invloed van daglicht verkleurt iedere stof na verloop van tijd in enige mate. Donkere en felgekleurde stoffen zijn hier gevoeliger voor, synthetische stoffen verkleuren vaak minder snel dan natuurlijke stoffen. Het is aan te raden direct zonlicht zo veel mogelijk te vermijden om dit proces zo veel mogelijk te vertragen.

Pilling is het ontstaan van “bolletjes” op de stof, doordat vezels samenklitten met vuil of kledingvezels. Pilling ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het heeft geen invloed op de slijtweerstand. Daarbij kan het eenvoudig worden verwijderd met een pluizentondeuse.

Stoffen zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen, kijk dus uit met bijvoorbeeld gespen, ringen, klittenband en nagels van huisdieren. Ook stugge spijkerbroeken versnellen slijtage, daarnaast kunnen donker geverfde stoffen behoorlijk afgeven.

Onderhoud

Goed onderhoud van de stof is van essentieel belang om een meubel lang mooi te houden.
Stofdeeltjes zijn op meubelstof niet altijd zichtbaar, maar veroorzaken samen met bijvoorbeeld zand op den duur wel schade aan de stof. Daarbij zijn vlekken op een stoffige ondergrond veel lastiger te verwijderen. Stofzuigen, liefst elke week, is daarom aan te raden. Gebruik hiervoor een stofborstel- / plumeaumondstuk en stel de stofzuiger in op lage zuigkracht.

Vlekken ontstaan nooit op een gewenst moment en opgedroogde vlekken zijn veel moeilijker te verwijderen dan verse vlekken. We raden daarom aan om uit voorzorg een setje onderhoud- en vlekverwijdermiddel in huis te halen. Twee gespecialiseerde bedrijven die wij hiervoor aanraden zijn:

James

LCK Nederland

Met de middelen die zij aanbieden zijn ongelofelijk veel (ook reeds ingedroogde) vlekken te verwijderen. Ze bieden beiden een overzichtelijke stap-voor-stap procedure voor het behandelen van allerlei vlekken. Goed voorbereid zijn is in dit geval echt het halve werk!

De volgende basisregels willen we alvast meegeven:

  • Wanneer een vlek net is ontstaan verwijder je vaste stoffen zoveel als mogelijk met een lepel en vloeistoffen met keukenpapier.

  • Ga nooit deppen of over een vlek wrijven en gebruik geen schoonmaakmiddelen anders dan de middelen van bovengenoemde gespecialiseerde aanbieders. Dit leidt vaak tot meer schade dan de oorspronkelijke vlek.

Alle hoezen van een Kairos meubel zijn losneembaar en wasbaar. Zo blijven onze meubels langer fris en mooi en hopelijk ook langer in gebruik. We raden aan het afhalen en terugplaatsen van hoezen om de kussens altijd met z’n tweeën te doen.

Hoezen zijn te wassen in een gewone wasmachine. Keer ze daarvoor binnenstebuiten, sluit klittenband en/of ritsen en was ze met een mild wasmiddel, op lage temperatuur, op een programma voor wol was. Hoezen kunnen gecentrifugeerd worden op maximaal 1000 toeren en mogen niet in een wasdroger. Plaats de hoezen zonder verder te drogen terug om de kussens, zo drogen ze mooi kreukvrij op. Voor meubelstoffen met wol geldt dat het zeer belangrijk is dat deze met een speciaal daarvoor geschikt wolwasmiddel gewassen worden.

Bij twijfel over onderhoud, slijtage, of het wassen van hoezen kun je altijd contact met ons opnemen voor advies!